Beograd

2004

Porodična kuća, ul. Temišvarska 9, Beograd

450 ㎡

Osnovni koncept objekta je zatvorena fasada odnosno „zid“ prema ulici i veliki fasadni otvori, balkonska vrata, prozori ka dvorištu. U odnosu „zida“ prema unutrašnjem prostoru je napravljana galerija sa procepom i vertikalnom komunikacijom. Stambena, porodična kuća je okrenuta ka dvorištu i ambijentu bašte sa postojećim drvoredom. Fasadni elementi kombinovani su od opeke i kamena tipa travertin. Svi elementi arhitekture i enterijera su analizirani i kreirani u okviru koncepta total dizajna. Krov je prema ulici sakriven atikom i u okviru njegovog prostora je formiran studio.
„Ostvaren je prostor koji zrači sopstvenim duhom i tajnovitošću a što ovoj kući daje vanvremensku dimenziju“ Dijana Milašinović Marić, Između raskoši i umerenosti, Enterijer časopis, 2005.
„Iako je Beograd poslednjih godina dobio nekoliko vrlo interesantnih kuća sa opekama na fasadi, na uglu ulica Braće Grim i Kopernikove, u Stojana Novakovića, Kursulinoj, Vukice Mitrović, Partijarha Varnave, čini se da je vila u beogradskoj Temišvarskoj ulici, arhitekata Jelene Ivanović Vojvodić i Vasilija Milunovića, sa svojom belgijskom rustičnom opekom i sivo toniranim fugama, oblačenje kuće golim strukturama dovela na vrlo visok nivo“, Bojan Kovačević, novine Politika, Lica grada, 2014.

ADRESA

Temišvarska 9, Beograd

AUTORI

Jelena Ivanović Vojvodić, Vasilije Milunović

FOTOGRAF

Vlada Popović, Nebojša Babović

GODINA PROJEKTOVANJA

2003

GODINA REALIZACIJE

2003-2004

NAGRADA

BPB Trophy – Nagrada za najlepši enterijer, Rigips, Porodična kuća u Temišvarskoj ulici – 2005.god.